ΕΧΜΙ

NeoControl Logo1

ΚΤΡ

KPT 16Small

Lifewave

Lifewave Patches 160515

ΚΤΡ (KINESIO TAPE)

KPT 16SmallΠαρακολουθώντας τα διάφορα μεγάλα αθλητικά γεγονότα όλοι μας έχουμε προσέξει ορισμένους αθλητές να φέρουν σε διάφορα σημεία του σώματος των κάτι "παράξενες" έγχρωμες ελαστικές ταινίες. Μήπως πρόκειται για μόδα ή για λόγους ομορφιάς; Τίποτα απ’ όλα αυτά Αποτελεί ένα καινούργιο τύπο ελαστικής περίδεσης του Ιάπωνα  KENZO KASE πριν 25 χρόνια που το ονόμασε kinesio tape. Ταινία για την βελτίωση των κινήσεων, περίδεση ελαστική με θεραπευτικό βιομηχανικό αποτέλεσμα που βασίζεται πάνω στη διαδικασία φυσικής θεραπείας του ανθρώπινου σώματος. Το KTP δείχνει την αποτελεσματικότητα του διαμέσου της ενεργοποίησης του νευρολογικού και κυκλοφορικού συστήματος προσφέροντας επίσης στο μυϊκό σύστημα όχι μόνο την λειτουργία της κίνησης αλλά και την δυνατότητα να ελέγχει την καλή κυκλοφορία των αιματο-λεμφικών υγρών καθώς και την ρύθμιση της θερμοκρασίας κ.λπ. Εκτός του ότι χρησιμοποιείται για θεραπευτικές εφαρμογές στην αθλητιατρική –ορθοπεδία- ρευματολογία- χρησιμοποιείται επίσης στην παιδιατρική –νευρολογία –πνευμονολογία και στις μαστεκτομές

Σημείωση:  Η ταινία του Kinesio tape δεν είναι εμποτισμένη με καμία φαρμακευτική ουσία.

KPT 14sΜέθοδος  Kinesio Taping του Ιάπωνα Dr. Kenzo Kase.

Εκτελείται από το 1973 με αφετηρία τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με τεράστια προσφορά στα βεβαρημένα με μυϊκούς τραυματισμούς σώματα των πρωταθλητών και πολύ περισσότερο στα όχι γυμνασμένα. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1999 και συνεχίζει να προσφέρει τις σημαντικές και αποτελεσματικές της επιτυχίες. Από τις πιο ανώδυνες και αποδοτικές θεραπείες.

Στα τέλη του 1970, ο Ιαπωνέζος χειροπρακτικός και κινησιολόγος Dr. Kenzo Kase αποφάσισε να βελτιώσει τη θεραπεία του στην αποκατάσταση τραυματισμών και οξείων και χρόνιων ασθενειών. Για την υποστήριξη της μεθόδου του, πειραματίστηκε με τα γνωστά υλικά taping, αλλά έμεινε ανικανοποίητος, καθώς δεν επέτυχε τα αποτελέσματα που περίμενε.

• Τη βάση για την ιδέα του Dr. Kase σχετικά με νέα υλικά και τεχνικές, αποτέλεσαν το δέρμα και οι μύες. Δε στάθηκε στη σκέψη ότι το δέρμα είναι μόνο το εξωτερικό μας περίβλημα, αλλά αναγνώρισε συγκεκριμένα τη λειτουργία του δέρματος, ως το μεγαλύτερο αντανακλαστικό όργανο του σώματος.

KPT 1sΟ Kase παρατήρησε στους μύες όχι μόνο την ικανότητα να αντιδρούν στις αλλαγές του περιβάλλοντος αλλά και την πιθανότητα να υποστηρίζουν τη διαδικασία επούλωσης και αναγέννησης του σώματος. Έτσι, οι μύες όχι μόνο καθιστούν δυνατή την κίνηση, αλλά και την μικροκυκλοφορία, τη θερμότητα, τη μετάδοση κατάλληλων νευρομυϊκών ερεθισμάτων κ.τ.λ.

KPT 2sΤο Kinesio tape, μεταφέρει θετικές αισθητικές πληροφορίες για το σώμα. Ο σκοπός είναι το πλήρες εύρος κίνησης για το δέρμα, τις αρθρώσεις και τους μύες, ώστε να ενθαρρύνει και να ενεργοποιήσει το φυσικό μηχανισμό επούλωσης του σώματος. Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το tape, σε αντίθεση με το κλασσικό tape, δεν εμποδίζει τη μικροκυκλοφορία αλλά τη διευκολύνει και την ενθαρρύνει  μέσω των πτυχών (δες παρακάτω).

• Ρύθμιση  του μυϊκού τόνου. Η κατεύθυνση με την οποία εφαρμόζεται το Kinesio tape είναι αποφασιστική για το μυϊκό τόνο. Εφαρμογή του tape από την έκφυση του μυός στην κατάφυση είναι υποστηρικτική. Εφαρμογή από την κατάφυση του μυός στην έκφυσή του βοηθά στην αποκατάσταση.  Επιπρόσθετη βοήθεια για τον τρόπο που πρέπει να τοποθετηθεί το tape προκύπτει από την προσωπική πείρα του καθένα : μετακινώντας το δέρμα προς την προσβεβλημένη περιοχή μπορεί να μας πει προς ποια κατεύθυνση το σώμα ‘‘θέλει’’ να εφαρμοστεί.  Το δέρμα μετακινείται ελάχιστα και κρατιέται σε μία κατεύθυνση προτού ο ασθενής κινήσει την προσβεβλημένη περιοχή και έπειτα μετακινεί το δέρμα προς άλλες κατευθύνσεις μέχρι να επιτευχθεί κίνηση χωρίς πόνο. Το tape τότε εφαρμόζεται προς την κατεύθυνση κατά την οποία  το δέρμα μετακινήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε ο ασθενής να εκτελέσει κίνηση χωρίς πόνο. Οι ποικίλες τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σαν προφύλαξη-πρόληψη, όσο και σαν υποστήριξη για την προστασία ενός αδύναμου μυίκού-αρθρικού συστήματος, ή για χαλάρωση σε περίπτωση μυϊκής τάσης.

KPT 3sΤο Kinesio tape μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε μετεγχειρητική ή μετατραυματική θεραπευτική αγωγή. Επειδή ένα χειρουργείο ή ένα τραύμα μπορεί να τροποποιήσει τα νευρικά ερεθίσματα, το tape μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει ή να χαλαρώσει το μυϊκό τόνο, ανάλογα με την περίπτωση. Η φυσιοθεραπεία και η ιατρική αποκατάσταση έχει μεγαλύτερη επίδραση, η δύναμη και η συνενεργοποίηση είναι σημαντικά βελτιωμένα και το νευρομυϊκό σύστημα, θα είναι ξανά σε ισορροπία.

• Βελτίωση της μικροκυκλοφορίας και μείωση της πίεσης στους υποδοχείς.

• Όταν το Kinesio tape εφαρμόζεται πάνω σε μία μυϊκή περιοχή που βρίσκεται σε διάταση, πτυχές σχηματίζονται όταν η ίδια περιοχή έρχεται σε χαλάρωση (Pic 3). Ως αποτέλεσμα, οι ανυψώσεις του δέρματος βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία. Αυτό διευκολύνει την απορρόφηση και απομάκρυνση των φλεγμονωδών ουσιών και την εξισορρόπηση των τιμών του pH. Οι ιστοί αποκτούν καλύτερη κυκλοφορία (μείωση του όγκου) και έτσι μειώνεται η πίεση στους υποδοχείς της προσβεβλημένης περιοχής και περιορίζεται η πληροφόρηση από τους υποδοχείς του πόνου.

KPT 4sKPT 5sKPT 6s

• Οι χρήσεις του Kinesio tape είναι ποικίλες:  ενεργοποίηση ενός υγιούς συστήματος για καλύτερη εκτέλεση των αθλημάτων, ενεργοποίηση ενός ασθενή για τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, μετά από ένα χειρουργείο στο λεμφικό σύστημα με την απομάκρυνση της λέμφου, σε μετατραυματικές ή μετεγχειρητικές καταστάσεις (άμεση εφαρμογή του Kinesio tape είναι πολύ αποτελεσματική!) καθώς και θεραπεία για ουλές και ινώσεις.

Η γνώση σχετικά με το πάχος, το βάρος και την ελαστικότητα του δέρματος ήταν πίσω από την ιδέα του  Dr. Kase για ένα νέο υλικό.  Θα έπρεπε να μεταφέρει  ερεθίσματα για βελτίωση της απόδοσης και πληροφορίες επούλωσης δια μέσου των υποδοχέων του δέρματος. Συγχρόνως, οι αρνητικές επιδράσεις των άλλων υλικών taping έπρεπε να αποφευχθούν.

• Ένα υψηλής ποιότητας βαμβακερό υλικό με ένα 100% ιατρικό ακρυλικό      αυτοκόλλητο υλικό δημιουργήθηκε. Το νέο υλικό είχε το πάχος, το βάρος και την ελαστικότητα του δέρματος. Η κόλλα δεν εφαρμόστηκε στο tape ομοιόμορφα, αλλά με τακτικά διαστήματα ελεύθερα από την κόλλα (σχήμα-s), ώστε να επιτρέπει την ‘‘αναπνοή’’ και την κυκλοφορία του αέρα και του ιδρώτα. Επίσης μία αδιάβροχη εκδοχή ανακαλύφθηκε για τη χρήση του tape σε αθλήματα και για να επιτρέπει μεγαλύτερη χρονικά εφαρμογή.

KPT 7sKPT 8sKPT 11s

KPT 10sKTP 1KTP 2

KPT 15sKPT 9s

KPT 11sKPT 12sKPT 13s